Good to know: de basisregels

Gebruik alleen verzorgingsproducten die voor de leersoort van jouw tas bedoeld zijn;

Maak je tas regelmatig schoon met een droge doek om vuil en stof te verwijderen;

Vermijd regen zoveel mogelijk. Is je tas toch nat geworden? Laat het leer uit zichzelf drogen;

Vermijd direct en langdurig zonlicht zoveel mogelijk;

Bewaar jouw tas op een plek waar het leer voldoende kan ademen, dus niet in een gesloten zak.

Spray je tas voor gebruik in!

Wij adviseren om je Micmacbags tas of portemonnee voor gebruik eerst te behandelen met een spray. Daarvoor is het belangrijk dat je de juiste spray gebruikt. Wij raden onze impregneerspray aan. Deze spray is speciaal ontwikkeld voor de leersoorten die wij gebruiken. De spray is vuil- en vochtafstotend. Daardoor blijft jouw tas extra lang mooi.

Door je tas in te sprayen bescherm je het leer tegen vocht en vuil. Vergeet niet dat zelfs de beste spray niet voor 100% beschermt. Leer en vocht zijn nou eenmaal geen beste maatjes. Voorkom dat je tas in de stromende regen gebruikt. Als je tas toch is nat geworden, kan je de tas het beste vanzelf laten drogen. Gebruik geen föhn of andere warmtebron!

Is je tas een beetje dof geworden?

Met een kleurloze wax kan je glad en gewaxt leer weer een beetje oppoetsen. Bij suède of nubuck raden we je aan om een suèdeborstel te gebruiken.

Vlekken op je tas?

Gebruik nooit agressieve middelen en reageer zo snel mogelijk! 

Regen vlekken: wrijf de twee stukken leer tegen elkaar aan en droog de natte plek met een zachte doek. Herhaal dit tot de vlek weg is.

Vette vlekken (zonnebrand of olie): Strooi maizena of talkpoeder op de vlekken en laat dit een nachtje intrekken. Borstel het er de volgende dag vanaf.

Overige vlekken: behandel de vlek met een vochtige doek met warm water en eventueel wat groene zeep. Laat de vlek aan de lucht drogen.

Loopt de rits niet meer zo soepel?

Een rits heeft een zware taak, want heb je enig idee of vaak je de rits open en dicht doet? ;) Als de rits niet meer zo soepel loopt, adviseren we om er voorzichtig wat kaarsvet op te doen.

Krassen op je tas of portemonnee?

Bij de leersoorten die Micmacbags gebruikt, is een kras best goed te zien. Onze leersoorten hebben namelijk altijd een open structuur leder, omdat we houden van een natuurlijke uitstraling. Wil je de kras wegwerken? Wrijf met een droge doek over de kras. Als de kras dan nog niet weg is, kan je op de plek van de kras het leer met een beetje leercrème of vaseline insmeren.

Hoe verzorg je leer met vacht?

De haren van dit leersoort bieden een natuurlijke bescherming voor het leer, dat is heel positief! Let wel op dat leer met vacht niet tegen kleding of grove objecten aanschuurt, omdat hierdoor kale plekken kunnen ontstaan. Zit er een vlek op het leer? Deze leersoort mag je juist wel met een vochtig doekje schoonmaken.

Onze leermeester is altijd erg voorzichtig en vertelde ons:

"Probeer het altijd eerst uit op een stuk leer dat niet zichtbaar is. Zo kan je zien hoe het leer reageert op water." 

De leersoorten van Micmacbags

Alle collecties van Micmacbags zijn gemaakt van leer met een open structuur, die zo veel mogelijk op een natuurlijke manier gelooid wordt. Het leer voor deze producten is een restproduct. Door er een tas of portemonnee van te maken wordt het extra goed benut!

Wij gebruiken huiden van koeien en waterbuffels. In vergelijking met koeienleer is het leer van een waterbuffel extra stoer en robuust en zijn de haarvaatjes beter te zien, omdat de dieren behaarder zijn dan koeien. 

Verzorging per collectie

 • Daydreamer collectie

  • Gemaakt van cow urban wax leather. Dit is een drum dyed leather. Dit leersoort heeft een lichte wax finish.

  Onderhoud: Stel een tas uit de Daydreamer collectie nooit te lang bloot aan zon. Spray een Daydreamer tas in met een waterafstotende spray om het indringen van vocht en vuil tegen te gaan. Vet de tas om de aantal maanden in met een wax crème. 

 • Marrakech collectie

  • Gemaakt van buffelleer. De Marrakech collectie is gemaakt van drum dryed leather. Dit leersoort is eerst is tumbled en waxed. Op het laatste is er een extra kleur laagje aangebracht om voor het two-tone effect.

  Onderhoud: Stel een tas uit de Marrakech collectie nooit te lang bloot aan zon. Spray een Marrakech tas in met een waterafstotende spray om het indringen van vocht en vuil tegen te gaan. Vet de tas om de aantal maanden in met een wax crème. 

 • Le Mans collectie

  • Gemaakt van runderleer. De Le Mans collectie is gemaakt van hoge kwaliteit drum-dyed aniline runderleer. Dit leersoort voelt zacht aan en draagt daardoor extra comfortabel.

  Onderhoud: Stel een tas uit de Le Mans collectie nooit te lang bloot aan zon. Spray een Le Mans tas in met een waterafstotende spray om het indringen van vocht en vuil tegen te gaan. Vet de tas om de aantal maanden in met een crème. 

 • Masterpiece collectie

  • Gemaakt van koeienleer. De officiële benaming is cow pull-up leather. Dit soort leer glanst meer dan ander leer. De olie in dit leersoort zorgt voor extra diepte en detail.

  Onderhoud: Stel een leren Micmacbags nooit lang bloot aan direct zonlicht of regen. Behandel je leren tas met een waterafstotend middel. Het leer dat gebruikt is bij de Masterpiece collectie is gevoeliger voor krasjes. Deze zijn makkelijk weg te werken door over de kras heen te wrijven.

 • Artisan collectie

  • Gemaakt van koeienleer, gewassen leer waarbij de kleur wordt toegevoegd nadat de tas is gemaakt. De tas krijgt hierdoor een vintage en karakteristieke uitstraling.

  Onderhoud: Stel een leren Micmacbags nooit lang bloot aan direct zonlicht of regen. Behandel je leren tas met een waterafstotend middel. Het leer van de Artisan collectie heeft een open structuur en is gevoeliger voor vuil en vocht. Dit verwijder je gemakkelijk door er met een droge doek overheen te wrijven.

 • Mendoza collectie

  • Gemaakt van koeienleer, een open leersoort met fijne structuur waarbij de nerven subtiel zichtbaar zijn. Licht geolied om een mooi twee tonen effect in het leer te krijgen, met matte finish.

  Onderhoud: Stel een leren Micmacbags nooit lang bloot aan direct zonlicht of regen. Behandel je leren tas met een waterafstotend middel. De leersoort van de Mendoza collectie is wat vatbaarder voor vuil en vlekken, dus houd dat in gedachte bij je gebruik.

 • Friendship collectie

  • Gemaakt van koeienleer, een open leersoort met fijne structuur waarbij de nerven subtiel zichtbaar zijn. Licht geolied om een mooi twee tonen effect in het leer te krijgen, met matte finish.

  Onderhoud: Stel een leren Micmacbags nooit lang bloot aan direct zonlicht of regen. Behandel je leren tas met een waterafstotend middel. De leersoort van de Friendship collectie is wat vatbaarder voor vuil en vlekken, dus houd dat in gedachte bij je gebruik.

 • Highland Park collectie

  • Gemaakt van koeienleer, een open leersoort met fijne structuur waarbij de nerven subtiel zichtbaar zijn. De huid krijgt een zachte finish omdat het leer gewassen wordt met olie en wax.
  • Vegetable tanned: het leer wordt gereinigd en gekleurd op natuurlijke basis met plant- en boomextracten.
  • De tas wordt eerst volledig gemaakt en dan pas gekleurd, hierdoor ontstaat de vintage look.

  Onderhoud: Stel een leren Micmacbags nooit lang bloot aan direct zonlicht of regen. De Highland Park tassen zijn eigenlijk onderhoudsvrij, maar je kunt ze altijd behandelen met een waterafstotend middel.

 • Legacy collectie

  • Gemaakt van buffelleer, een dikkere leersoort die de tassen meer karakter en een tijdloze uitstraling geeft.

  • Semi-vegetable tanned: een combinatie van chemische en plantaardige reiniging en kleuring.

  • De hair-on gedeeltes zijn gemaakt van koeienhuid met haartjes. Het haar beschermt de huid op natuurlijke wijze, dus heeft geen extra bescherming nodig.

  Onderhoud: Stel een leren Micmacbags nooit lang bloot aan direct zonlicht of regen. De Legacy tassen zijn eigenlijk onderhoudsvrij, maar je kunt ze altijd behandelen met een waterafstotend middel.

 • Côte d'Azur collectie

  • Gemaakt van koeienleer, een open leersoort met grove textuur waarbij de haarvaatjes meer zichtbaar zijn. Dit geeft de tas karakter.

  • Dipping: Gekleurd door middel van een roller, waarbij alleen de bovenste puntjes van het leer worden aangetipt.

  • Het leer krast iets makkelijker doordat er geen olielaagje over de tas zit. Krasjes kun je gemakkelijk vervagen door erover te wrijven.

  Onderhoud: Stel een leren Micmacbags nooit lang bloot aan direct zonlicht of regen. Behandel je leren tas met een waterafstotend middel. De leersoort van de Côte d’Azur collectie is wat vatbaarder voor vuil en vlekken, dus houd dat in gedachte bij je gebruik.

 • Porto collectie

  • Gemaakt van koeienleer, een open leersoort met fijne structuur waarbij de nerven subtiel zichtbaar zijn. Licht geolied om een mooi twee tonen effect in het leer te krijgen, met glanzende finish.

  Onderhoud: Stel een leren Micmacbags nooit lang bloot aan direct zonlicht of regen. Behandel je leren tas met een waterafstotend middel. De leersoort van de Porto collectie is wat vatbaarder voor vuil en vlekken, dus houd dat in gedachte bij je gebruik.

 • Malmö collectie

  • Gemaakt van hunterleer / buffelleer, een open leersoort met grovere maar rustige structuur, waarbij de haarvaten en dikkere huid zichtbaar zijn. Het leer zal naarmate je de tas gebruikt meer gaan ‘leven’.

  Onderhoud: Stel een leren Micmacbags nooit lang bloot aan direct zonlicht of regen. Behandel je Malmö tas na aankoop direct met een vuil- en waterafstotend middel. Deze leersoort is wat vatbaarder voor vuil en vlekken, dus houd dat ook in gedachte bij je gebruik.
  Toch een vlek? Bij verse olieachtige vlekken direct talkpoeder aanbrengen, een nacht laten intrekken en vervolgens afborstelen. Bij oudere vlekken een sopje met afwasmiddel op de vlek aanbrengen.

 • Discover collectie

  • Gemaakt van koeienleer, een open leersoort met fijne structuur en rustieke uitstraling waarbij de nerven subtiel zichtbaar zijn.

  • Semi-vegetable tanned: een combinatie van chemische en plantaardige reiniging en kleuring.

  • Het leer krast iets makkelijker doordat er geen olielaagje over de tas zit. Krasjes kun je gemakkelijk vervagen door erover te wrijven.

  Onderhoud: Stel een leren Micmacbags nooit lang bloot aan direct zonlicht of regen. Behandel je leren tas met een waterafstotend middel. De leersoort van de Discover collectie is wat vatbaarder voor vuil en vlekken, dus houd dat in gedachte bij je gebruik.

 • Wildlife collectie

  • Gemaakt van koeienleer, een open leersoort met fijne structuur en rustieke uitstraling waarbij de nerven subtiel zichtbaar zijn.
  • Semi-vegetable tanned: een combinatie van chemische en plantaardige reiniging en kleuring.
  • Het leer krast iets makkelijker doordat er geen olielaagje over de tas zit. Krasjes kun je gemakkelijk vervagen door erover te wrijven.
  • De hair-on schouderbanden en straps zijn gemaakt van koeienhuid met haartjes. Het haar beschermt de huid op natuurlijke wijze, dus heeft geen extra bescherming nodig.

  Onderhoud: Stel een leren Micmacbags nooit lang bloot aan direct zonlicht of regen. Behandel je leren tas met een waterafstotend middel. De leersoort van de Wildlife collectie is wat vatbaarder voor vuil en vlekken, dus houd dat in gedachte bij je gebruik.

 • Golden Gate collectie

  • Gemaakt van buffelleer, een open leersoort met grovere structuur, waarbij de haarvaten en dikkere huid zichtbaar zijn. Het leer voelt stugger en is heel sterk, wat een robuuste uitstraling geeft.
  • Het leer is voorzien van een wax laag die de tas beschermt.

  Onderhoud: Stel een leren Micmacbags nooit lang bloot aan direct zonlicht of regen. De Golden Gate tassen zijn eigenlijk onderhoudsvrij, maar je kunt ze altijd behandelen met een waterafstotend middel.

 • Montana collectie

  • Gemaakt van een combinatie van koeienleer (een open leersoort met fijne structuur waarbij de nerven subtiel zichtbaar zijn) en buffelleer (een open leersoort met grovere structuur, waarbij de haarvaten en dikkere huid zichtbaar zijn). Deze combinatie geeft karakter en een uniforme uitstraling.

  Onderhoud: Stel een leren Micmacbags nooit lang bloot aan direct zonlicht of regen. Behandel je leren tas met een waterafstotend middel. De leersoort van de Montana collectie is wat vatbaarder voor vuil en vlekken, dus houd dat in gedachte bij je gebruik.

Hoewel de bovengenoemde tips en trucs jarenlang door ons en vele anderen gebruikt worden, kan Micmacbags niet aansprakelijk worden gesteld voor beschadiging van de tas door gebruik te maken van een van de bovenstaande tips.